Psychotherapie

In een psychotherapie heb je de ruimte om te onderzoeken hoe je negatieve patronen die leiden tot klachten of problemen, bij jezelf kan herkennen, begrijpen en veranderen.

Om dit te kunnen doen is het nodig om te kijken naar jouw leergeschiedenis en hoe deze jou heeft gevormd. Vaak geeft dit inzicht en kan je jezelf beter leren begrijpen, leidend tot meer mildheid en acceptatie. Tevens kan naar voren komen dat bepaalde gebeurtenissen, periodes of thema’s uit je leven nog veel invloed hebben in het hier-en-nu, en dat aandacht hieraan besteden belangrijk is om verder te kunnen komen. Daarvoor kunnen verschillende verwerkingstechnieken worden ingezet.

Verbinding met jezelf en anderen
In een psychotherapie ga je een verbinding aan met de therapeut, en in die verbinding kan je onderzoeken hoe jij in verbinding staat met jezelf en met anderen om je heen. Stilstaan bij hoe jij dingen ervaart of hebt ervaren, contact leren maken met je emotionele behoeftes en hier meer rekening mee leren houden zijn belangrijke aandachtspunten voor mij als psychotherapeut.

Afstemming
In algemene zin, maar zeker als je traumatische gebeurtenissen hebt meegemaakt, is het belangrijk dat je je voldoende veilig voelt. Dit is voor mij een essentieel uitgangspunt en ik vind het dan ook belangrijk om open en eerlijk te communiceren, samen tot een passend plan te komen en hierover gedurende de behandeling goed af te blijven stemmen.

Veelvoorkomende behandelingen
Ik heb veel ervaring in het behandelen van mensen die kampen met klachten passend bij een posttraumatische stressstoornis (PTSS), persoonlijkheidsproblematiek, (terugkerende) depressie, (aanhoudende) angststoornissen. In mijn behandelingen werk ik veel met en vanuit de kaders van EMDR, schematherapie en persoonsgerichte psychotherapie. In veel gevallen gebruik ik een combinatie hiervan, afgestemd op jouw behandelvraag en behandeldoelen. 

Therapievormen

EMDR

EMDR is een therapievorm die veel ingezet wordt voor het verwerken van traumatische gebeurtenissen. Uit herhaald wetenschappelijk onderzoek is steeds weer gebleken dat EMDR een effectieve behandelmethode is voor het behandelen van PTSS. Daarnaast wordt EMDR inmiddels ook voor andere klachten ingezet zoals bijvoorbeeld andere angststoornissen, depressie en persoonlijkheidsproblematiek. EMDR is een behandelmethode die volop in ontwikkeling is en waarvan de effectiviteit in uiteenlopende gebieden wetenschappelijk wordt onderzocht, met veelbelovende resultaten.

Zie voor meer informatie over EMDR de website van de vereniging EMDR Nederland (VEN): www.EMDR.nl

Schematherapie

Schematherapie is een nationaal en internationaal wetenschappelijk bewezen effectieve vorm van psychotherapie voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek of andere langdurige klachten, zoals een zich herhalende depressie. Schematherapie helpt je de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en veranderen. Tijdens de behandeling wordt de invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen onderzocht. Je leert je patronen herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Hierdoor zul je beter richting kunnen geven aan je leven en je relaties met anderen kunnen verbeteren.

Zie voor meer informatie over schematherapie de website van de vereniging voor schematherapie: www.schematherapie.nl

Persoonsgerichte experientiële Psychotherapie (PeP)

Een belangrijk uitgangspunt van Persoonsgerichte experientiële psychotherapie (PeP) is dat psychisch welzijn samenhangt met de mogelijkheden om, binnen de gegevenheden van ons leven, ons zelf te zijn en ons steeds te ontwikkelen. In een omgeving die voldoende veiligheid biedt kan men zich het beste ontplooien. Door een onveilige buiten- of binnenwereld kan dit proces van ontwikkeling stagneren en kunnen klachten ontstaan. U voelt zich bijvoorbeeld somber, gespannen of u hebt het gevoel vast te lopen. In PeP worden klachten gezien als uiting van betekenisvolle problemen. De samenhang van klachten en problemen worden via het gevoel onderzocht: een bewustwordingsproces.

Zie voor meer informatie over PeP: www.vpep.nl